WHO: Umelé sladidlá nepomáhajú znižovať telesný tuk a môžu mať nežiaduce účinky na naše zdravie
Dlhodobé používanie umelých sladidiel nemá žiadne dlhodobé prínosy v oblasti zníženia telesného tuku u detí a dospelých. Naopak, môže mať nežiaduce účinky, vrátane zvýšeného rizika cukrovky 2. typu, ochorení srdcovo-cievneho systému a úmrtnosti u dospelých, uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v najnovších zverejnených smerniciach.
Riaditeľ WHO pre oblasť výživy a bezpečnosti potravín Francesco Branca upozornil, že „ľudia musia zvážiť iné spôsoby, ako obmedziť príjem pridaných cukrov, napríklad konzumáciu potravín s prirodzene sa vyskytujúcimi cukrami ako ovocie alebo nesladené potraviny a nápoje," povedal. Zároveň pripomenul, že umelé sladidlá nie sú nevyhnutné prvky výživy a nemajú žiadnu výživnú hodnotu.
WHO uviedla, že nové odporúčania sa vzťahujú na všetkých, okrem osôb trpiacich cukrovkou a na všetky umelé sladidlá, ktoré nie sú zaradené medzi cukry. Medzi najrozšírenejšie patrí acesulfám K, aspartám, advantan, cyklamáty, neotam, sacharín, sukralóza, stévia a deriváty stévie.
Stanovisko WHO si vyslúžilo aj kritiku. Napr. Thomas Sanders, emeritný profesor v oblasti výživy a dietológie na londýnskej univerzite King's College v reakcii na WHO uviedol, že výskum neposudzoval vplyv nahrádzania sladených nápojov nápojmi, v ktorých sú použité umelé sladidlá.
Zdroj: www.teraz.sk | (formát PDF, veľkosť 7,0 MB) | (formát PNG, veľkosť 13,1 MB)